Waar kun jij je het beste op concentreren bij het vinden van een hogeschool of hbo opleiding? Het is goed om eerst te bepalen wat je wilt, en daarna te kiezen waar je dat gaat doen. Bepaal dus niet eerst de hogeschool, maar oriënteer je breed op het aanbod van opleidingen. Sommige hbo opleidingen kun je in alle regio’s en grote steden wel volgen, zoals commerciële economie, verpleegkunde of de pabo. Toch kan het nuttig zijn om hbo opleidingen te vergelijken, want niet elke hogeschool biedt exact dezelfde vakken, stages en specialisaties. Verder zijn er bijzondere opleidingen, die je slechts in enkele steden of zelfs op een plek kan studeren. Denk aan Aquatische ecotechnologie, Oriëntaalse talen of Food design. Voor ieder wat wils zou je zeggen, al valt het niet mee uit al die hbo opleidingen de juiste studie te kiezen. Hopelijk maakt HBOstart jouw studiekeuze iets gemakkelijker en overzichtelijker.

 

Wel of niet een erkende HBO opleiding?

Op sommige websites kun je HBO opleidingen binnen het hoger onderwijs met elkaar vergelijken, maar let op want soms worden opleidingen in lijsten meegenomen die eigenlijk helemaal geen HBO opleiding zijn. De opleidingen zeggen dan wel dat de opleiding op HBO niveau is, maar je krijgt uiteindelijk helemaal geen HBO diploma na de opleiding. Sommige instellingen maken het helemaal bont. Zij claimen dat zij een hogeschool zijn, terwijl zij geen officiele erkenning bezitten. Deze aanbieders melden dat je daar een hbo opleiding kunt volgen, maar in werkelijkheid zijn zij niet meer dan een cursusaanbieder en bezitten zij meestal alleen een erkenning van een branchegerichte organisatie. Aan het einde van je cursus krijg je hier dus geen erkend HBO diploma! Minister van Onderwijs Jet Bussemaker bereidt op dit moment een wet voor om het gebruik van de termen ‘universiteit’ en ‘hogeschool’ te beperken tot wettelijk erkende instellingen. Wees tot die wet is aangenomen op je hoede, want zo voorkom je problemen. De hogescholen die op HBOstart staan hebben allemaal een erkenning van de overheid.

Let daarnaast ook op de officiele benaming van de hbo opleiding (Croho register). Hogescholen (en ook de erkende scholen) bedenken soms een eigen naam voor een hbo opleiding en dit kan veel verwarring veroorzaken. Zij houden zich dus niet aan de door de overheid ingevoerde Croho benaming van de opleiding. Twijfel jij aan de echtheid van je diploma of aan de diploma-naam? Vraag het aan de instelling!

Bezoekadres

Faculteit Communicatie en Journalistiek,
HU Klinieken
Bolognalaan 101, 3584 CJ Utrecht
Telefoon:088 - 481 82 83
Postadres
Postbus 85182, 3508 AD Utrecht

Openings tijden

Ma t/m Vr van 07.00 tot 22.00 uur Zaterdag op aanvraag.

Parkeren

Parkeerterrein Bolognalaan, (capaciteit 128)

Plan uw route

Maak kans op € 5.000,-met jouw eind examen

MBO-opleiding tot profvoetballer

...

Vraag nu eenvoudig je brochures aan!

Klik hier en kies je opleiding
Opendagen
17 April Hogeschool Utrecht 20 November Fontys Hogeschool